Zintuigen
Alle zintuigen
De gibbon vangt dezelfde prikkels op als de mens met dezelfde zintuigen.
- De gibbon vangt trillingen van lucht (geluid) op met de oren.
- Het neemt geuren waar met de neus
- Met de tong en de neus proeft de gibbon.
- De gibbon voelt met zijn huid
- De ogen van een gibbon vangen prikkels op van licht.
De ogen
Aangezien het belangrijkste zintuig van de gibbon de ogen zijn ga ik hier wat dieper op in. De ogen van de mens zijn werken hetzelfde als die van de gibbon. Het oog vangt prikkels op van licht. Om van dit licht een compleet plaatje te maken gebeurt er een boel.
Het licht valt op het oog op de eerst laag (hoornvlies en harde oogvlies). Het licht gaat door het hoornvlies heen en komt dan bij de iris en de pupil, deze passen de grote van de iris aan door middel van spiertjes (kringspieren → kleiner, straalsgewijs lopende spieren → groter), zo wordt de hoeveelheid licht die het oog binnen gaat geregeld.
Dan komt het licht bij de lens. De lens wordt boller en holler bij dichtbij en ver kijken, zo kan je bij beide gevallen scherp zien. Nu is het licht binnen in het oog en gaat door het glasachtig lichaam naar het netvlies. Hier worden de prikkels (kegeltjes voor kleuren en staafjes voor grijstinten) opgevangen. De zintuigcellen zijn verspreid over het hele netvlies alleen op de blinde vlek zitten geen zintuigcellen en op de gele vlek zitten zintuigcellen waarmee je het scherpst kan zien. Alle impulsen die de zintuigcellen afgeven gaan naar de blinde vlek via de oogzenuw naar de hersens. In de hersens wordt van alle impulsen een compleet plaatje gemaakt.
De gibbon heeft nog een paar andere onderdelen in de ogen die ik nog niet heb genoemd. Zo heeft een gibbon wenkbrauwen hoewel ze niet goed te zien zijn hebben ze wel een functie. Ze zorgen er namelijk voor dat er geen zweet of andere vloeistof van boven in de ogen komt. De wimpers helpen met licht minder fel maken. Gibbons hebben ook traanklieren onder de huid en boven de ogen. Hieruit komt traanvocht. Traanvocht maakt de ogen schoon en voorkomt uitdroging. Het traanvocht wordt door de oogleden verspreid over het oog. Uiteindelijk komt het traanvocht terecht in de traanbuizen en wordt het afgevoerd naar de neusholte.